Volontiranje

Volontiranje je dobrovoljna, neprofitna i neplaćena aktivnost koju pojedinac ili grupa preduzimaju zarad dobrobiti drugog lica ili grupe, zajednice u kojoj živi ili celog društva.

Volonterska aktivnost je dobrovoljna i neprofitna i osnovni i prestižni motiv volontiranja je doprinos zajednici, a ne sopstvena korist. Sve neplaćene aktivnosti čiji je osnovni motiv sticanje praktičnog iskustva i obuka na poslu, stažiranje, rad za simboličan honorar i slično, ne smatraju se volontiranjem već obukom, praksom, razmenom,  specijalizacijom, radom na povremenim ili privremenim poslovima i nekom drugom adekvatnom delatnošću.

Zakon pravi razliku između tri vrste volontiranja: dugoročno, kratkoročno i ad hoc volontiranje. Svaki volonter ima svoja prava i obaveze kojih se mora pridržavati.

Pre nego što organizuje volontiranje, svako udruženje mora da podnese prijavu Ministarstvu rada i socijalne politike, odštampa volonterske knjižice, a nakon toga, podnosi godišnje izveštaje o volontiranju.

Više informacija u vodiču za primenu Zakona o volontiranju Građanskih inicijativa – Kako volontirati u Srbiji?

Pogledajte još:

Mladi istraživači Srbije