Volontiranje

Volontiranje je dobrovoljna, neprofitna i nepla?ena aktivnost koju pojedinac ili grupa preduzimaju zarad dobrobiti drugog lica ili grupe, zajednice u kojoj živi ili celog društva.

Volonterska aktivnost je dobrovoljna i neprofitna i osnovni i prestižni motiv volontiranja je doprinos zajednici, a ne sopstvena korist. Sve nepla?ene aktivnosti ?iji je osnovni motiv sticanje prakti?nog iskustva i obuka na poslu, stažiranje, rad za simboli?an honorar i sli?no, ne smatraju se volontiranjem ve? obukom, praksom, razmenom,  specijalizacijom, radom na povremenim ili privremenim poslovima i nekom drugom adekvatnom delatnoš?u.

Zakon pravi razliku izme?u tri vrste volontiranja: dugoro?no, kratkoro?no i ad hoc volontiranje. Svaki volonter ima svoja prava i obaveze kojih se mora pridržavati.

Pre nego što organizuje volontiranje, svako udruženje mora da podnese prijavu Ministarstvu rada i socijalne politike, odštampa volonterske knjižice, a nakon toga, podnosi godišnje izveštaje o volontiranju.

Više informacija u vodi?u za primenu Zakona o volontiranju Gra?anskih inicijativa – Kako volontirati u Srbiji?

Pogledajte još:

Mladi istraživa?i Srbije