Udruženje književnih prevodilaca Srbije

Udruženje književnih prevodilaca Srbije je strukovno udruženje koje okuplja profesionalce iz oblasti književnog prevo?enja.

UKPS

Osnovala ga je grupa uglednih prevodilaca, aktivnih još pre Drugog svetskog rata. ?lanovi UKPS-a okupljeni su zbog zajedni?kog cilja, a to je da se olakša posao prevodilaca. Organizacija samog Udruženja i svih dešavanja u njemu bazira se na dobrovoljnom radu.

Svako ko želi da bude deo Udruženja, i ispunjava odre?ene uslove, može poslati molbu za ?lanstvo. Podnosilac molbe treba da ima minimum 20 tabaka objavljenog književnog prevoda. Udruženju je neophodno poslati jedan primerak prevedene i objavljene knjige, zajedno sa originalnim tekstom, biografijom, bibliografijom i molbom. Nakon toga Upravni odbor na svojim redovnim sastancima odlu?uje o prijemu novih ?lanova na osnovu strogih i visokih kriterijuma. Molbe se mogu slati u bilo kad. Prevode pregleda neko od ve? postoje?ih ?lanova koji je stru?njak za jezik sa kog je prevodio podnosilac molbe. ?lanarina iznosi 1000 dinara na godišnjiem nivou. Postoji i kategorija ?lanstva samostalnog umetnika koji mora imati objavljen ve?i broj tabaka i to su uglavnom osobe kojima je književno prevo?enje stalni posao.

Udruženje periodi?no objavljuje knjigu sa imenima svih aktivnih prevodilaca koju imaju svi izdava?i. U knjizi pišu osnovni podaci o svakom prevodiocu, njegovi najzna?ajniji prevedeni naslovi, oblasti posebnog interesovanja (beletristika, de?ija književnost, poezija, istorija itd.), kao i nagrade koje je prevodilac dobio. Na internet stranici Udruženja se nalazi katalog koji se radovno ažurira.

Pored toga što je njihovo ime u knjizi, ?lanovi imaju i druge beneficije, kao što je besplatan primerak ?asopisa Mostovi. To je jedini reprezentativni ?asopis u Srbiji koji se isklju?ivo bavi književnim prevo?enjem. Sadrži eseje, delove dramskih dela, poeziju, prozu itd. Pored prevoda ?lanova Udruženja književnih prevodilaca, u ?asopisu Mostovi objavljuju se i prevodi mladih prevodilaca koji su na samom po?etku. Svako ko pošalje dovoljno interesantan tekst, preveden na zadovoljavaju?em nivou, može dobiti priliku da mu prevod bude objavljen. S obzirom na to da je broj tekstova koji se šalju Udruženju veoma velik, bilo bi dobro da studenti imaju preporuku profesora ili nekoga od ?lanova UKPS-a, ako žele da konkurišu da im prevod bude objavljen.

?asopis „Mostovi“

Udruženje organizuje razne tribine, prevodila?ke susrete, savetovanja, predavanja, radionice. Izdaje periodi?ne i druge publikacije, ustanovljuje i dodeljuje prevodila?ke nagrade i posebna priznanja za najuspelije prevode ili radove o prevo?enju. Jedna od tih nagrada je Ljubiša Raji? koja je u aprilu 2014. godine prvi put dodeljena za najbolji prvi objavljeni prevod. Svake godine UKPS organizuje Me?unarodne beogradske prevodila?ke susrete. S vremena na vreme organizuju se radionice prevo?enja koje su besplatne. Njihov cilj je da iskusniji prevodioci podele iskustvo sa po?etnicima u toj profesiji. Organizuju se i tribine na kojima se predstavljaju knjige, u kojima u?estvuju profesori Univerziteta i mogu prisustvovati svi zainteresovani. Isto važi i za književne ve?eri.

Sedište Udruženja književnih prevodilaca Srbije ne postoji ni u jednom drugom gradu u Srbiji osim u Beogradu, jer za tim do sada nije bilo potrebe, ali ?lanovi iz cele Srbije aktivno u?estvuju u svemu. Pored Udruženja književnih prevodilaca postoje i Udruženje nau?nih i stru?nih, kao i Udruženje simultanih i konsekutivnih prevodilaca. Iako predstavljaju tri razli?ite vrste prevo?enja, sara?uju po potrebi.

Detaljnije informacije o Udruženju književnih prevodilaca Srbije, obaveštenje o radionicama, tribinama i sl., možete saznati na njihovom zvani?nom sajtu ili fejsbuk stranici, a možete ih kontaktirati i putem mejla.

2 komentara na članak Udruženje književnih prevodilaca Srbije

1. ¿Qué pasa? Autor članka

Draga Vesna,

Najbolje je da se informišeš tako što ćeš da kontaktiraš Udruženje književnih prevodilaca Srbije na e mail adresu ukps011@gmail.com.

Pozdrav,
      Tim ¿Qué pasa?