Udruženje književnih prevodilaca Srbije

Udruženje književnih prevodilaca Srbije je strukovno udruženje koje okuplja profesionalce iz oblasti književnog prevođenja.

UKPS

Osnovala ga je grupa uglednih prevodilaca, aktivnih još pre Drugog svetskog rata. Članovi UKPS-a okupljeni su zbog zajedničkog cilja, a to je da se olakša posao prevodilaca. Organizacija samog Udruženja i svih dešavanja u njemu bazira se na dobrovoljnom radu.

Svako ko želi da bude deo Udruženja, i ispunjava određene uslove, može poslati molbu za članstvo. Podnosilac molbe treba da ima minimum 20 tabaka objavljenog književnog prevoda. Udruženju je neophodno poslati jedan primerak prevedene i objavljene knjige, zajedno sa originalnim tekstom, biografijom, bibliografijom i molbom. Nakon toga Upravni odbor na svojim redovnim sastancima odlučuje o prijemu novih članova na osnovu strogih i visokih kriterijuma. Molbe se mogu slati u bilo kad. Prevode pregleda neko od već postojećih članova koji je stručnjak za jezik sa kog je prevodio podnosilac molbe. Članarina iznosi 1000 dinara na godišnjiem nivou. Postoji i kategorija članstva samostalnog umetnika koji mora imati objavljen veći broj tabaka i to su uglavnom osobe kojima je književno prevođenje stalni posao.

Udruženje periodično objavljuje knjigu sa imenima svih aktivnih prevodilaca koju imaju svi izdavači. U knjizi pišu osnovni podaci o svakom prevodiocu, njegovi najznačajniji prevedeni naslovi, oblasti posebnog interesovanja (beletristika, dečija književnost, poezija, istorija itd.), kao i nagrade koje je prevodilac dobio. Na internet stranici Udruženja se nalazi katalog koji se radovno ažurira.

Pored toga što je njihovo ime u knjizi, članovi imaju i druge beneficije, kao što je besplatan primerak časopisa Mostovi. To je jedini reprezentativni časopis u Srbiji koji se isključivo bavi književnim prevođenjem. Sadrži eseje, delove dramskih dela, poeziju, prozu itd. Pored prevoda članova Udruženja književnih prevodilaca, u časopisu Mostovi objavljuju se i prevodi mladih prevodilaca koji su na samom početku. Svako ko pošalje dovoljno interesantan tekst, preveden na zadovoljavajućem nivou, može dobiti priliku da mu prevod bude objavljen. S obzirom na to da je broj tekstova koji se šalju Udruženju veoma velik, bilo bi dobro da studenti imaju preporuku profesora ili nekoga od članova UKPS-a, ako žele da konkurišu da im prevod bude objavljen.

Časopis „Mostovi“

Udruženje organizuje razne tribine, prevodilačke susrete, savetovanja, predavanja, radionice. Izdaje periodične i druge publikacije, ustanovljuje i dodeljuje prevodilačke nagrade i posebna priznanja za najuspelije prevode ili radove o prevođenju. Jedna od tih nagrada je Ljubiša Rajić koja je u aprilu 2014. godine prvi put dodeljena za najbolji prvi objavljeni prevod. Svake godine UKPS organizuje Međunarodne beogradske prevodilačke susrete. S vremena na vreme organizuju se radionice prevođenja koje su besplatne. Njihov cilj je da iskusniji prevodioci podele iskustvo sa početnicima u toj profesiji. Organizuju se i tribine na kojima se predstavljaju knjige, u kojima učestvuju profesori Univerziteta i mogu prisustvovati svi zainteresovani. Isto važi i za književne večeri.

Sedište Udruženja književnih prevodilaca Srbije ne postoji ni u jednom drugom gradu u Srbiji osim u Beogradu, jer za tim do sada nije bilo potrebe, ali članovi iz cele Srbije aktivno učestvuju u svemu. Pored Udruženja književnih prevodilaca postoje i Udruženje naučnih i stručnih, kao i Udruženje simultanih i konsekutivnih prevodilaca. Iako predstavljaju tri različite vrste prevođenja, sarađuju po potrebi.

Detaljnije informacije o Udruženju književnih prevodilaca Srbije, obaveštenje o radionicama, tribinama i sl., možete saznati na njihovom zvaničnom sajtu ili fejsbuk stranici, a možete ih kontaktirati i putem mejla.

2 komentara na članak Udruženje književnih prevodilaca Srbije

1. ¿Qué pasa? Autor članka

Draga Vesna,

Najbolje je da se informišeš tako što ćeš da kontaktiraš Udruženje književnih prevodilaca Srbije na e mail adresu ukps011@gmail.com.

Pozdrav,
      Tim ¿Qué pasa?