ISWiB

Svetski omladinski talas je nevladina organizacija koja je osnovana kao mreža podrške mladima, koja ima svoja dva projekta: Međunarodna studentska nedelja (ISWiB), nastala po ugledu na evropske festivale tog tipa i časopis Wave Magazine.

Svetski omladinski talas broji 30 članova. Postoji 8 timova:

  • Tim za edukativni program,
  • Tim za međunarodnu komunikaciju,
  • Tim za ljudske resurse,
  • FR tim – tim za prikupljanje finansijskih sredstava,
  • PR tim,
  • Tim za administraciju,
  • Tim za realizaciju i osmišljavanje događaja tokom festivala i
  • Tim zadužen za razvoj i ažuriranje sajta.

Svetski omladinski talas je dostupan na svim društvenim mrežama, a poseduje i svoj sajt, a Međunarodna studentska nedelja ima zaseban sajt. Na ovu ideju se došlo nakon što se uvidelo da je popularnost ovog projekta veća od samog udruženja. Sajtovi su trenutno u fazi izrade.

Da biste postali član udruženja, potrebno je da budete student državnog ili privatnog Univerziteta u Beogradu. Takođe je potrebno biti član neke druge nevladine organizacije, jer Svetski omladinski talas sklapa partnerstva sa organizacijama sličnih interesovanja ili čak sa udruženjima na istom nivou delovanja. Jedan od načina da postanete član je prijavom za volontiranje u okviru Međunarodne studentske nedelje.

Ideju da organizuje Međunarodnu studentsku nedelju, udruženje je dobilo od studenata koji su posećivali studentske festivale širom sveta i vraćali su se puni utisaka i sa željom i entuzijazmom da poprave sliku Srbije u svetu.

Međunarodna studentska nedelja (International Student Week in Belgrade) je najveći studentski festival u Jugoistočnoj Evropi koji se od 2006. godine održava u organizaciji Svetskog omladinskog talasa i koja svake godine u julu okuplja oko 250 studenata iz 50 zemalja sveta. Uslov da se neko prijavi za ISWiB je da bude student osnovnog ili master programa nekog evropskog univerziteta. Pilot projekat, koji se dobro pokazao i razvio u festival današnjih razmera, organizovan je 2006. godine. Jedino 2008. godine, zbog loše ekonomske situacije u zemlji, festival nije održan.

Karakteristika ISWiB-a je da spaja studente različite veroispovesti, obrazovanja i nacionalnosti na jednom mestu, u želji da ih nauči prvenstveno toleranciji i aktivizmu.

Na samom početku planiranja narednog festivala, objavljuje se konkurs za partnere, šalju se dopis za partnerstvo drugim udruženjima i organizacijama, sklapaju se ugovori i traže moderatori za radionice.

ISWiB finansira Ministarstvo omladine i sporta i Ministarstvo prosvete, zbog čega njima udruženje podnosi detaljne izveštaje o iskorišćenim finansijskim sredstvima.

Svake godine je festival imao temu i više radionica koje su se bavile određenim oblastima društvenog života tako da pokriju sve sfere i interesovanja. Upravo zbog širokog spektra programa i različite tematike, iz godine u godinu se prijavljuje sve veći broj ljudi. U skladu sa svojim interesovanjima učesnici se odlučuju za neku od radionica.

Svi učesnici festivala predstavljaju poslednji dan ono što su naučili tokom radionice u vidu kratkog filma, fotografija, prezentacija…

Tema festivala 2014. godine je bila Sinergija radi promene, a novina u odnosu na prethodne godine je ta da se i svaka radionica bavila određenim globalnim problemom, koji je bilo u skladu sa temom čitavog festivala.

Promena u organizaciji predstojeće Međunarodne studentske nedelje jeste veće učešće i angažovanost moderatora u organizaciji i planiranju tema radionica.

ISWiB prvenstveno volonterima pruža dobru zabavu, pozitivnu energiju, druženje i trajna prijateljstva. Tokom tih sedam dana volonteri, osim što steknu neverovatno iskustvo, steknu i radne navike, odgovornost da obavljaju na vreme zaduženja koja su im data, poboljšaju komunikaciju sa ljudima, samokontrolu i toleranciju. Oni su zapravo ta bitna karika koja održava ceo festival već godinama i koja doprinosi njegovoj popularnosti i uspešnijoj realizaciji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *