ESNBelUPgrade

ESN (Erasmus Student Network) je neprofitna međunarodna studentska organizacija. Njihova misija je predstavljanje stranih studenata u Beogradu.

U početku su podržavali samo studente koji dođu preko Erasmus programa razmene, a sada predstavlja sve studente, bilo da su preko nekog programa razmene, stipendije ili samostalno finansiraju svoje studije. Jedna je od većih panevropskih studentskih organizacija  i pomaže u akademskom i društvenom procesu integracije kroz razne kulturne i društvene događaje.

ESN je jedna od najvećih studentskih organizacija u Evropi, prisutna je u više od 393 visokoškolskih ustanova iz 36 zemalja. Baza se nalazi u Briselu, gde je ESN International Board koji se sastoji od pet članova koji žive u ESN kući. U Srbiji postoje dve sekcije, u Beogradu i Novom Sadu. U planu je otvaranje treće sekcije u Nišu.

U okviru ESNBelUPgrade, sekcije Univerziteta u Beogradu, postoji šest stalnih timova. Na čelu svakog tima je tim lider koji, zajedno sa predsednikom i potpredsednikom ESN-a, čine lokalni bord. Konkursi za primanje novih članova/volontera u timove raspisuju se po potrebi, ali najmanje dva puta godišnje. U toku cele godine može se poslati mejl organizaciji radi informisanja o učlanjenju. Osnovni kriterujumi za članstvo su znanje engleskog jezika i biti student bilo kog nivoa studija, prednost imaju oni koji znaju više stranih jezika. Član Erasmus studentske mreže treba da poseduje duh i ideje koje promoviše sama organizacija. Pre svega, to je ljubav prema volontiranju, zatim otvorenost i sposobnost rada u multikulturalnoj sredini. Može se biti deo samo jednog tima, jedino pripadnici Buddy odseka mogu da odaberu još jedan tim u čijoj bi organizaciji učestvovali. Izbor volontera je isključivo na tim lideru, a tim može da se promeni.

Timovi koji postoje su:

• Buddy – domaći student koji stranom studentu, na bazi „jedan na jedan“, pomaže u savladavanju izazova sa kojima se suočava po dolasku u novi grad.
  • Projekti i finansije – poželjno je iskustvo u pisanju projekata, ali nije neophodno.
  • Event tim – organizovanje dešavanja zabavnog karaktera, prvenstveno Erasmus žurki koje su poznate širom Evrope.
  • Education tim – organizovanje raznih kulturnih i edukativnih dešavanja, akcenat je na:
    • Social Erasmus
      Obuhvata različite društveno odgovorne aktivnosti. Ta dešavanja su intenzivna tokom SocialErasmus nedelje, kada domaći i strani studenti zajedno volontiraju. Do sada se organizovala pomoć u Zoološkom vrtu, Nurdoru i Svratištu. Organizovan je free hugs dan, zatim dobrovoljno davanje krvi i razne edukativne radionice.
    • ExchangeAbility
      Promocija i podizanje svesti o mobilnosti studenata sa posebnim potrebama, trenutno se sakupljaju podaci o svim fakultetima u Evropi o opremljenosti fakultetskih ustanova za studente sa posebnim potrebama.
  • IT i grafički tim – održavanje sajta, pravljenje postera, za ovaj tim je neophodno iskustvo iz tih oblasti.
  • PR tim – promocija aktivnosti, pisanje tekstova za sajt, fejsbuk i tviter nalog, kao i za ESNBelUPgrade blog.
  • Trip tim – organizovanje putovanja po Srbiji i van nje.
  • Ad-hoc tim – privremeni tim koji se organizuje po potrebi.

Studenti koji imaju status aktivnog člana su u obavezi da kupe ESNcard koja košta pet evra i obnavlja se na godišnjem nivou. Uz tu karticu se mogu ostvariti razni popusti, može se koristiti i u Evropi, omogućen je besplatan ulaz za sve Erasmus žurke itd. Kompletan spisak svih popusta koji se ostvaruju uz karticu može se naći na zvaničnom ESNcard sajtu. Aktivan član je onaj koji je šest meseci učestvovao u organizaciji dešavanja, poseduje ESNcard i prisustvovao je minimum pet sastanka. Status aktivnog člana se dobija tek nakon tih šest meseci i onda se može konkurisati za mesto tim lidera. Aktivan član može dobiti preporuku od Erasmus Student Network organizacije koja je veoma značajna pri konkurisanju za bilo koji program razmene ili stipendije.

ESNcard

ESNBelUPgrade je pomogao u organizaciji projekta Ride for your rights koji objedinjuje ESN sekcije iz raznih zemalja. Takođe, u saradnji sa ESN sekcijom iz Novog Sada, organizovano je prikupljanje knjiga za biblioteku osnovne škole u Golubincima. Na početku svakog semestra se organizuje WelcomeWeek za nove studente. Još jedan od projekata jei Tandem night tj. jezička razmena.

Pripadnost ESNBelUPgrade-u omogućava sticanje prijatelja iz različitih delova sveta, vežbanje stranih jezika, društvenu aktivnosti, upoznavanje svog grada i zemlje.

Detaljnije informacije o ESN-u, obaveštenja o konkursima, radionicama i aktuelnim projektima i dešavanjima, možete saznati na njihovom zvaničnom sajtu, fejsbuk stranici ili tviter nalogu, a možete ih kontaktirati i putem mejla.