Pisanje motivacionog pisma

Šta je uopšte motivaciono pismo?

Često se pri prijavljivanju na različite konkurse traži i motivaciono pismo. Ono treba da sadrži lične razloge zašto se prijavljujete, kao i vaše ciljeve, motive, mogućnosti i razloge zbog kojih bi selekciona komisija izabrala baš vas. Ako se nađete u situaciji da vam ovaj dokument zatreba, evo kratkog uputstva i saveta kako jedno motivaciono pismo treba da izgleda:

Za početak, treba da bude naznačeno kome se obraćate, napisano vašim rečima. Dužina motivacionog pisma je uglavnom ograničena karakterima, ali ukoliko nije ne treba da bude duže od jedne strane.

Prvi deo pisma, svakako je i najvažniji, jer njime treba da zainteresujete komisiju, da se istaknete i na neki način izdvojite od ostalih kandidata. Zato nije preporučljivo pismo započinjati ustaljenim formama iz mnogih primera koji se mogu naći na internetu, jer su postale fraze i komisija će najverovatnije dobiti puno takvih pisama. Početak bi trebalo da bude neki lični razlog ili događaj iz života koji vas je nagnao ka toj oblasti izučavanja ili zašto ste zainteresovani za određeni konkurs. Kako ste se za njega zainteresovali, šta vas je inspirisalo, i slično.

U razradi treba naznačiti vaše profesionalne ciljeve (i dovesti ih u vezu sa vašim studijama i programom za koji konkurišete). Predstaviti sebe kao staloženu, pametnu i vrednu osobu, spremnu da se u potpunosti posveti programu za koji konkuriše i argumentovati ove osobine nekim iskustvima iz života. Nemojte preuveličavati svoje vrline i sposobnosti, već ako mislite da nešto treba posebno istaći, opišite ili navedite primer. Objasnite kako određeni program može uticati na vas, vašu karijeru i budući razvoj kao biste vi primenili i podelili stečena znanja sa drugim ljudima.

U poslednjem delu pisma navedite razloge zbog kojih smatrate da ste baš vi pravi kandidat i zbog čega komisija treba da razmotri vašu prijavu, imajući u vidu vaše obrazovanje, kvalifikacije i ambicije. Zapamtite, ovaj dokument o vama govori više nego CV i ostali propratni dokumenti, i zbog toga treba biti ličan, direktan i jednostavan. Takođe usredsdredite se na sve vaše kvalitete koje niste bili u mogućnosti da stavite u CV.

Za kraj, predlažemo da pogledate ove linkove, koji bi vam mogli biti od pomoći pri sastavljanju motivacionog pisma:

Pisanje motivacionog pisma, saveti izborne komisije Univerziteta u Ajovi 

Saveti sa sajta Quint Careers 

Saveti instituta Virginia Tech

Saveti Centra za razvoj karijere Univerziteta u Beogradu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *