Obrazovanje

Vrste obrazovanja 

Poslednjih godina u Srbiji celoživotno učenje dobija na značaju i različitim načinima pokušava da se podigne svest o njegovoj važnosti.

Ono podrazumeva integraciju formalnog, neformalnog i informalnog obrazovanja u cilju ličnog i profesionalnog usavršavanja sticanjem dodatnih sposobnosti i veština pored redovnog oblika obrazovanja.

Formalno obrazovanje obuhvata obrazovne procese koji se odigravaju unutar formalno-obrazovnog sistema, hijerarhijski strukturisanog (od osnovnih škola do fakulteta), koji u svom krajnjem ishodu vode sticanju određenih zvanja i diploma.

Neformalno obrazovanje podrazumeva organizovane i planirane obrazovne aktivnosti, u obliku seminara, kurseva, treninga, koji podstiču individualno učenje, pružaju sticanje različitih znanja, veština, razvoj stavova i vrednosti, a koji su van sistema formalnog obrazovanja.

Informalno obrazovanje  odnosi se na različite, uglavnom individualne, obrazovne aktivnosti samoinicirane od strane osobe koja uči ili spontano sticanje različitih iskustava i znanja tokom života (od učenja kod kuće putem elektonskih medija i interneta, do sticanja različitih znanja u kontaktu sa drugim ljudima u procesu socijalizacije). Zapravo, to je ono što bi se kolokvijalno nazvalo životna škola.

S obzirom na to da su danas sva tri oblika obrazovanja podjednako bitna u celom svetu i da je pitanje neformalnog obrazovanja nezaobilazno na svakom razgovoru za posao, na našem sajtu ćete moći da dobijete informacije o zanimljivim seminarima, radionicama, kursevima i treninzima koji će vam pomoći na putu ka usavršavanju.

Así que ¡actúa!

1 komentar na članak Obrazovanje

 1. Svetlana Stankovic

  Poštovani,

  da li će Institut Camões i ove godine organizovati u decembru kurseve portugalskog jezika kao što je to bilo prethodnih godina? Imate li informaciju kada će početi prijava, ukoliko će je biti?

  Nadam se da imate neku od ovih informacija jer mi je učenje portugalskog jezika zaista velika želja!

  Unapred zahvalna,

  Svetlana

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *