Institut Kamoiš

Centar za Portugalski jezik  pri Institutu Kamoeš (Centro de Língua Portuguesa do IC) na Univerzitetu u Beogradu nastao je 2005. godine, kada ga osniva lektor-novinar Andre Kunja (Andre Cunha).

U početku je postojao samo slobodni kurs za učenje portugalskog jezika koji je održavan leti, ali, koji je brojao dovoljan broj zainteresovanih da bi nastavio sa radom. Zbog  velike zainteresovanosti studenata, kao i onih koji to nisu, Institut Kamoeš sarađuje sa Filološkim fakultetom u Beogradu, te dolaze do dogovora da povećaju nivo učenja portugalskog jezika. Tako se od slobodnog kursa, stvara mogućnost da studenti mogu odabrati portugalski kao izborni jezik, bez obzira koji je njihov primarni jezik koji studiraju. Pritom, omogućeno je da studenti sami biraju da li žele učiti portugalski dve ili tri godine.

Ubrzo posle Beograda, slobodni kursevi portugalskog jezika otvaraju se u Novom Sadu i Kragujevcu, koji takođe imaju značajan broj učenika.

Biblioteka Luís de Camões

*ZANIMLJIVOSTI*

Prvi Instituto Camões stvoren je 1992. godine u Portugalu, radi promocije portugalskog jezika i kulture, kao i uspostavljanja odnosa sa različitim zemljama na polju obrazovanja. Naziv za institut dat je u čast najpoznatijeg portugalskog pisca Luisa de Kamoiša (Luís de Camões).

Inače, Centri portugalskog jezika (Centros de Língua Portuguesa – CLP), koji su u sklopu IC, postoje i u zemljama u kojima se već govori ovaj jezik. Postoji više od 36 ovakvih kulturnih centara, od kojih se samo neki nalaze u Angoli, Brazilu, Kini, Etiopiji, Indiji, Tunisu, Sjedinjenim Amerčkim Državama, itd.

Za jačanje kulture i istorije Portugala sa ostalim zemljama, zaslužni su Portugalski kulturni centri (Centros culturais portugueses), kojih ima oko šesnaest.

5 komentara na članak Institut Kamoiš

1. Marija

Da li postoji i dalje i gde kurs portugalskog slobodnog tipa? (da mogu da ga uce i studenti koji nisu sa Filoloskog)
    hvala!

1. ¿Qué pasa? Autor članka

Draga Tatjana, upravo smo dobili informaciju da Centar za portugalski jezik ne postoji u Novom Sadu, ali da postoje besplatni časovi portugalskog jezika na Filozofskom fakultetu. Veliki pozdrav.

1. Sladjana

Mala ispravka, kao polaznik, sada druge godine, kursa portugalskog jezika na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, mogu potvrditi da postoji kurs ali nije besplatan, cena kursa za godinu dana je 13.000, za studente i zaposlene se odobrava popust od 20%. Kurs je poceo 13. oktobra, ali jos uvek postoji mogucnost prijavljivanja, potrebno je obratiti se Centru za jezike. Srdacan pozdrav!