Univerzitetski centar za razvoj karijere

Centar za razvoj karijere i karijerno savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu postoji od decembra 2006. godine i otvoren je za sve studente Univerziteta, pa tako i za studente Filološkog fakulteta. Prostorije Centra nalaze se u zgradi Rektorata, u Kapetan Mišinom zdanju (Studentski trg 1).

Osnovni ciljevi Centra su pomoć studentima pri razvoju znanja i veština koje će im pomoći pri zapošljavanju; zatim da im pruži prilike za relevantno radno iskustvo tokom, ali i neposredno po završetku studija; kao i da bude spona između studenata i poslodavaca.

Aktivnosti koje Centar sprovodi u postizanju tih ciljeva su:

• Informisanje studenata o obukama, praksama, stipendijama i poslovima;
  • Sprovođenje obuka na različite teme;
  • Sprovođenje praksi u saradnji sa poslodavcima;
  • Organizovanje javnih događaja sa ciljem približavanja poslodavaca studentima i obratno (karijerno ćaskanje i posete kompanijama);
  • Karijerno savetovanje;
  • Pružanje usluga virtuelnog savetnika;
  • Sprovođenje raznih projekata usmerenih ka poboljšanju zapošljivosti studenata.

Odakle početi?

Prvo što svi studenti treba da urade jeste da naprave profil na sajtu Centra za razvoj karijere i prijave se na mejling-listu. Mejlovi koji šalje Centar su personalizovani u tom smislu što dobijate samo one vesti koje su namenjene vašem fakultetu i što sami birate koje ćete informacije dobijati (prakse, volontiranja, poslovi, stipendije itd.).

Zašto moram to da plaćam?

Godišnji iznos od 100 dinara je obavezan za sve studente Univerziteta, ne samo za filologe. Utvrđen je odlukom Senata Univerziteta kao način finansiranja aktivnosti Centra i da bi se osigurala njegova održivost. Treba imati u vidu da mnogi fakulteti svojim studentima ne „naplaćuju“  ovaj iznos pri upisu, nego kroz prijave ispita ili na druge načine pa tako ni oni sami nisu svesni da učestvuju u finansiranju Centra.

Sa druge strane, neophodno je postaviti dva pitanja: Zbog čega je visina upisa godine toliko velika na Filološkom? Zašto, ako već plaćamo troškove upisa, nisu mogli da objedine sve na jednu uplatnicu budući da su primalac i poziv na broj identični za obe uplatnice? Bilo kako bilo, kada već svi plaćamo usluge Centra, trebalo bi i da ih maksimalno iskoristimo.

Toplo preporučujemo da istražite sajt Centra za razvoj karijere i dalje se informišete o uslugama koje on nudi.

Pogledajte i grupu na fejsbuku, profil na tviteru i grupu na linkdinu.

2 komentara na članak Univerzitetski centar za razvoj karijere

1. Pingback: Volontiranje u Centru za razvoj karijere