JSTOR

JSTOR je neprofitna organizacija osnovana 1995. godine sa ciljem da pomogne akademskim bibliotekama i izdavačima. Sajt je trojezičan i omogućava pristup svim sadržajima na jezicima: engleskom, nemačkom i španskom.

Radom ove zajedničke digitalne arhive na  digitalizovanju knjiga oslobođen je veliki prostor u ovim ustanovama i njihovi  troškovi su smanjeni. Stvoren je znatno brži, lakši i efikasniji pristup širokom broju naučnog sadržaja univerzitetskih biblioteka, iz bilo kog dela sveta i tako omogućeno je njegovo dugoročno očuvanje.

Naknada koja se plaća članarinom služi za pokrivanje troškova održavanja platforme i ona se ne menja od početka saradnje sa svakim klijentom, a varira u zavisnosti od veličine, statusa, potreba i stituiranosti kompanije sa kojom se posluje.

JSTOR nije izdavač i ne poseduje  autorska prava, već samo dozvole izdavača, uglavnom neplaćenih naučnih društva i univerzitetskih izdavaštva, za čuvanje, objavljivanje i deljenje sadržaja.

Rasprostranjenost, članstvo i razvoj JSTOR-a

JSTOR pruža pouzdani dvadesetčetvoročasovni uvid u 9200 biblioteka na mreži u preko 170 zemalja .

Nastao je kao resurs za akademsku zajednicu, ali je razvitkom digitalne tehnologije koja je postala sve prisutnija u društvu, povećano i interesovanje javnosti za ovaj vid pristupanja sadržaju. Već 1999. godine uspostavljen je program kroz koji je više od 110 izdavača omogućilo čitaocima uvid  u kompletan sadržaj svojih 350 časopisa, direktno  preko JSTOR-a, nekima uz univerzitetko članstvo, a nekima uz plaćenu naknadu.

Uspostavljanjem dogovora sa guglom (Google) 2006. godine, ostvarena je obostrana dobit, koja je posebno bila korisna studentima i fakultetima koji su koristili gugl za pretragu, ali je takođe i uvela JSTOR u živote miliona ljudi širom sveta.

Omogućeno je da izdavač-pojedinac prodaje članke po sopstvenom nahođenju putem JSTOR-a i do sada je oko 850 ovakvih časopisa deo ovog programa. Cena za kupovinu pojedinačnih članaka zavisi od izdavača, a obuhvata i fiksnu naknadu koja pokriva troškove JSTOR-a za pružanje ovakve usluge.

Obezbeđuje besplatan pristup stotinama hiljada članaka u javnom domenu, dok je svaka od institucija ovlašćena da privremenim korisnicima koji ne plaćaju članarinu obezbedi pristup svom sadržaju na JSTOR-u ili da odredi tip članstva.

Od dodatnih usloga trenutno postoje  MyJSTOR i  JPASS, kao i nekekoje su u beta verziji i testiraju se upravo na korisnicima.

Praktičan pristup platformi JSTOR

Početni prozor koji se pojavljuje pri ulasku na osnovnu adresu sajta, omogućava direktno, brzo i lako pretraživanje, bez potrebe da se bilo gde ulogujete. Ukoliko vam je pristup kao članu neke od organizacija ili ustanova omogućen, to će biti naznačeno na desnoj polovini ovog prozora (na pr. Your access to JSTOR provided by Univerzitet u Beogradu).

Sa ove stranice je, potom, moguće prebacivanje na uređivanje korisničkog profila MyJSTOR, na JPASS, kao i na početnu stranu JSTOR-a. U padajućem prozoru na vrhu početne stranice moguće je izabrati jedan od tri načina pristupa:

  • kao biblioteka neke od obrazovnih ustanova,
  • kao izdavač,
  • kao samostalno izdavaštvo.

Opcija „Registruj se i čitaj“ (preko MyJSTOR profila) omogućava vam da uz besplatno članstvo čitate članke sa svoje „police“ na kojoj možete imati do tri artikla, a sadržaj police moguće je ažurirati svakih četrnaest dana. Ukoliko vam je ovo malo, sledeći vaš korak je prijava na JPASS, odnosno mesečna ili godišnja preplata na neograničen broj sadržaja. Svako pretraživanje sadržaja, bilo da ste preplaćeni ili ne, moguće je sačuvati u arhivu sopstvenih pregleda na ličnom profilu.

Projekti koji su stavljeni na probu

Iz početnog prozora takođe postoji mogućnost ulaska u JSTOR daily, što je beta verzija studentskog kulturno-informativnog časopisa koji prati i objavljuje novosti iz studenskog sveta. Na ovaj dnevni izveštaj možete se prijaviti preko njjuzleter-a i na taj način pratiti postove.

JSTOR je napravio i fleksibilan kurs platftorme mudl, „Osnove istraživanja“, koji služi studentima kao program samostalnog učenja sasavljen iz tri modula, od kojih svaki ima po tri lekcije i po neki kviz. Ovom kursu mogu da pristupe bilo studenti koji bi da unaprede svoje veštine istaživanja, bilo profesori ili institucije koje žele da daju kakav doprinos kursu i unaprede ga, s obzirom da je još uvek reč o beta verziji.

Izvor: JSTOR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *