Digitalna biblioteka

Filološki fakultet pokrenuo je projekat Digitalne biblioteke.

Projekat digitalizacije izvodi firma MFC-Mikrokomerc.

Trenutno su digitalizovana dela vezana za izdava?ku delatnost Fakulteta – periodi?ne publikacije, edicije doktorskih disertacija, antologije itd. Zastupljene su publikacije vezane za književnost (mahom srpsku), uporedna lingvisti?ka istraživanja, istoriju katedri, a svoje mesto me?u prvim digitalizovanim delima pronašle su i neke publikacije o francuskom, arapskom i engleskom jeziku.

Kada se registrujete, bi?e potrebno dan-dva da vam se nalog aktivira. Konfirmacioni mejl stiže vam od IT službe Fakulteta. Iz iskustva vam preporu?ujemo da kada popunite obrazac za registraciju, pribeležite negde korisni?ko ime i šifru, pošto (još uvek) ne postoji opcija ponovnog dobijanja šifre/korisni?kog imena.

Sadržaj je mogu?e pretraživati na oba pisma našeg jezika, mada, pošto je biblioteka tek u povoju, komfornije je koristiti spisak publikacija, kojih trenutno ima nešto više od trideset. Tako?e, mogu?e je pretraživati i sam tekst unutar nekog dela – iskenirane publikacije nisu samo „fotografije“, ve? je u proces uklju?eno i mašinsko prepoznavanje teksta (OCR).

U drugoj fazi, u saradnji sa podružnicom Majkrosofta u Srbiji, pristupi?e se digitalizaciji našeg rukopisnog književnog nasle?a. Projekat ?e se realizovati u „cloud“ tehnologiji. Kao jedan od prvih projekata, Filološki fakultet ?e u saradnji sa Zadužbinom Iva Andri?a, Arhivom SANU i Službenim glasnikom digitalizovati beležnice i prepiske našeg nobelovca.

Osim lakše dostupnosti materijala, kao i koraka napred u omogu?avanju studiranja na daljinu, ovaj projekat ?e pomo?i i o?uvanju naše baštine. Knjige se ne?e habati i konzervatorske metode ?e biti mnogo delotvornije. Ohrabrujemo vas da koriš?enjem Digitalne biblioteke podržite projekat Fakulteta, a preporu?ujemo vam i Digitalnu Narodnu biblioteku Srbije.