Digitalna biblioteka

Filološki fakultet pokrenuo je projekat Digitalne biblioteke.

Projekat digitalizacije izvodi firma MFC-Mikrokomerc.

Trenutno su digitalizovana dela vezana za izdavačku delatnost Fakulteta – periodične publikacije, edicije doktorskih disertacija, antologije itd. Zastupljene su publikacije vezane za književnost (mahom srpsku), uporedna lingvistička istraživanja, istoriju katedri, a svoje mesto među prvim digitalizovanim delima pronašle su i neke publikacije o francuskom, arapskom i engleskom jeziku.

Kada se registrujete, biće potrebno dan-dva da vam se nalog aktivira. Konfirmacioni mejl stiže vam od IT službe Fakulteta. Iz iskustva vam preporučujemo da kada popunite obrazac za registraciju, pribeležite negde korisničko ime i šifru, pošto (još uvek) ne postoji opcija ponovnog dobijanja šifre/korisničkog imena.

Sadržaj je moguće pretraživati na oba pisma našeg jezika, mada, pošto je biblioteka tek u povoju, komfornije je koristiti spisak publikacija, kojih trenutno ima nešto više od trideset. Takođe, moguće je pretraživati i sam tekst unutar nekog dela – iskenirane publikacije nisu samo „fotografije“, već je u proces uključeno i mašinsko prepoznavanje teksta (OCR).

U drugoj fazi, u saradnji sa podružnicom Majkrosofta u Srbiji, pristupiće se digitalizaciji našeg rukopisnog književnog nasleđa. Projekat će se realizovati u „cloud“ tehnologiji. Kao jedan od prvih projekata, Filološki fakultet će u saradnji sa Zadužbinom Iva Andrića, Arhivom SANU i Službenim glasnikom digitalizovati beležnice i prepiske našeg nobelovca.

Osim lakše dostupnosti materijala, kao i koraka napred u omogućavanju studiranja na daljinu, ovaj projekat će pomoći i očuvanju naše baštine. Knjige se neće habati i konzervatorske metode će biti mnogo delotvornije. Ohrabrujemo vas da korišćenjem Digitalne biblioteke podržite projekat Fakulteta, a preporučujemo vam i Digitalnu Narodnu biblioteku Srbije.