More than English Colombia

Nema komentara na More than English Colombia

More than English je organizacija sa sedištem u gradu po imenu Sipakira u Kolumbiji. Osnovana je pre 4 godine sa ciljem unapređenja nastave engleskog jezika u zabavištima, osnovnim i srednjim školama u ruralnim sredinama u okolini Bogote.

S obzirom da deca i mladi u ovim mestima nemaju isti kvalitet života kao što ga imaju u većim gradovima i Evropi većina njih misli da nema šanse da vidi nešto više od svoje okoline, dalje napreduje i ostvari svoje snove. Prvi korak ka uspehu jeste upoznavanje sa osobama koje su prevazišle granice, odvojile se od se od svojih gradova, porodica i prijatelja i došle na drugi kraj sveta kako bi tražeći sebe pomogle onima kojima je ta pomoć i više nego potrebna. Smatrajući da je za širenje vidika prvo neophodno naučiti engleski, a imajući u vidu to da u ovakvim selima ne postoje adekvatni uslovi, niti profesori istog, nakon prve uspešne saradnje sa evropskim volonterima u gradiću Kogua organizacija More than English dovodi volontere iz cele Evrope da pomognu pri časovima ovog jezika u nekoliko škola u mestima u blizini prestonice.

Volonteri dolaze iz različitih evropskih gradova, a njima je obezbeđen smeštaj u porodici, doručak i ručak radnim danima, prevoz, kao i džeparac u iznosu od nekih 214 evra ili 700 000 kolumbijskih pezosa što je prosečna plata tamošnjeg prosvetnog radnika. U zavisnosti od grada, radi se sa decom u zabavištima ili osnovnim i srednjim školama svaki radni dan pre podne, i ponekad subotom kada se organizuju priredbe ili slično, dok su ostatak vremena slobodni da ga ispune kako žele. Iako su u pitanju manji gradovi i sela, u njima postoji širok spektar aktivnosti kako u svakom od ovih mesta postoji kulturni centar u kojem se mogu pohađati časovi plesa, pevanja, glume, nekih instrumenta, a može se i baviti sportom. S obzirom da su svi gradovi blizu, a i povezani ovom organizacijom, volonteri takođe provode vreme zajedno i vikendima zajedno odlaze u obližnja veća mesta poput Sipakire ili Bogote.

Iskustva su i više nego pozitivna. Dosadašnji volonteri tvrde da je ovakva sredina skroz drugačija od evropske što ima svojih pozitivnih i negativnih strana. Za Kolumbijance tvrde da su veoma srdačni i gostoljubljivi, a da su deca vrlo draga i da sa profesorima imaju prijateljski odnos. Njihova pomoć je neprocenjiva jer pored toga što doprinose kvalitetu nastave za tu decu predstavljaju živi dokaz da postoji svet izvan njihovog sela, omogućavaju im da oni budu njegov deo i postignu vise nego što su ikada maštali.

Za sve dalje informacije i kontakt posetite zvaničnu stranicu organizacije: