Sveta Tri Kralja

      Nema komentara na Sveta Tri Kralja


Sveta Tri Kralja (Os Reis Magos) je rimokatolički praznik koji se obeležava 6. januara svake godine. Njime se ujedno i završava ciklus Božićnih praznika.

Stotinama kilometara udaljeni od Vitlajema, Sveta Tri Mudraca, Baltazar, Melkior i Gašpar, po Isusovom rođenju na nebu su ugledali zvezdu sjajniju od ostalih. Zaključili su da je to Božji znak i da se u Izraelu rodio novi car. Odmah su krenuli na put ka njemu, noseći darove – zlato (kao kralju), tamjan (kao Bogu) i smirnu (kao čoveku).

U Portugalu je proslava ovog praznika deo veoma stare tradicije koja se danas održala u ruralnim krajevima, naročito na severu Portugala i u pokrajinama Bejiraš. Na ovaj dan se izvodi Pevanje o Kraljevima (Cantar dos Reis), kao i druge narodne pesme o životu Isusa – žanejiraš (janeiras). Pevaju se dan posle Božića pa sve do dana Sveta Tri Kralja.

Uveče, između 5. i 6. januara, ljudi se skupljaju na ulicama i idu od kuće do kuće da požele susedima dobru godinu, pevajući i svirajući različite instrumente, uglavnom daire, triangl, bubnjeve i harmoniku. Žene prolaze sa figuricom malog Isusa u jaslama i traže sitan novac kako bi Mudraci odneli malom Isusu da se obuče. Komšije ih pozivaju u kuću nudeći im hranu i piće – petiškuše (petiscos), slične španskim tapasima, filjozše (filhozes), kolač sličan uštipcima, pečenu svinjetinu, vino, kao i druge namirnice. Danas ovaj običaj često sprovode i deca koja u malim grupama idu od kuće do kuće i pevaju pesme žaneiraš, dobijajući zauzvrat slatkiše i novac.

Međutim, ova tradicija se danas održala većinom u okviru tradicionalnih muzičkih grupa koje sviraju ukulele. Uglavnom više ne izlaze na ulice već organizuju druge vrste proslava. Porodice se okupljaju i zajedno večeraju bakalar sa krompirom, kraljevski kolač i druga jela karakteristična za Božićne praznike.

Kraljevski kolač (bolo-rei) je slatkog ukusa i prekriven je suvim voćem. U njemu se nalazi zrno boba; ko ga pronađe, plaća kolač sledeće godine. Legenda kaže da je ovaj kolač nastao upravo prilikom posete tri mudraca Isusu. Nisu mogli da se dogovore ko će ga prvi darivati. Jedan čovek je čuo njihovu raspravu pa im je dao ideju da napravi kolač u koji će staviti zrno boba. Ko pronađe zrno, taj će ga prvi darivati. Kažu da korica simboliše zlato, voće smirnu, a miris, tamjan.

Što se ukrasa tiče, postavljaju se makete koje predstavljaju posetu Mudraca Isusu, kako na javnim mestima, tako i u domovima. Na ovaj dan se takođe razmenjuju pokloni. Za razliku od Španije, u Portugalu ne donose poklone Mudraci već Božić bata.

Žanejiraš i njen prevod:

Alegres cantam os sinos

Alegres cantam os sinos
Nesta noite de Natal
Em que Jesus veio ao
Mundo Para nos livrar do Mal.

Vinde, pastores correi a Belém,
Ver, na lapinha, Jesus, nosso Bem.
Vinde adorar o Menino
Vinde todos a Belém.

Glória a Deus nas Alturas,
Estão Anjos a cantar;
Vinde adorar o Menino
Que nasceu p’ra nos salvar.

Ó meu Menino Jesus,
Nascidinho na pobreza,
Tomai posse da minha alma
Que é toda a minha riqueza.

Radosno zvona zvone

Radosno zvona zvone
Božićne noći ove
U kojoj Isus svet vide
Da bi nas od zla izbavio.

Dođite pastiri, u Vitlajem hitajte
Da našeg dobrog Isusa u jaslama vidite.
Da se Detetu poklonite,
Svi u Vitlajem dođite.

Slava na visini Bogu
I Anđeli pojajte.
Dođite Detetu da se poklonite
Koje se rodi nas da spase.

Moj Dečak Isus je,
U siromaštvu rođen je,
Srcu prirastao mi je
I sve bogatstvo moje je.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *