Vodič za pisanje akademskog CV

Nema komentara na Vodič za pisanje akademskog CV

Dobro sastavljena i formulisana biografija treba da Vas predstavi u najboljem svetlu na jasan i pregledan način. Sastavljanje CV-a shvatite kao prvi veliki korak koji Vas vodi ka željenom zaposlenju. Da biste uspeli što bolje da ga napišete, potrebno je da dobro poznajete sebe, da razmišljate o vašem znanju, veštinama i stavovima i da postanete svesni svojih sposobnosti.

cv

Preporučljivo je da CV ne prelazi dužinu od jedne strane A4 formata, osim ako nemate bogato radno iskustvo ili konkurišete za radno mesto, gde je potreban opširniji CV. Prilikom pisanja CV-a, koristite neki od ozbiljnijih fontova: Times New Roman, Calibri, Arial ili Tahoma. Veličina fonta treba da bude od 10 do 12 u zavisnosti od vrste fonta, ali nikako preko 12, jer prevelika slova ostavljaju loš utisak.

Lični podaci

Ovde je potrebno uneti ime, prezime, vaše kontakt podatke (adresu stanovanja, broj telefona, e-mail adresu). Fotografija nije obavezna, ali je poželjno da je unesete, pogotovo ako poslodavac ima kontakt sa više kandidata. Fotografija treba da bude veličine fotografije iz lične karte i treba biti ozbiljna.

Obrazovanje

U ovom delu navodite koju ste srednju školu i fakultet završili. Naravno upišite i koji je smer u pitanju, kao i mesto, gde se nalazi srednja škola i/ili fakultet. Navodi se prvo najskorije obrazovanje koje ste stekli, pa ako imate, na primer: master ili magister, prvo to navedite. Prosek navedite samo ako prelazi 8,00.

Radno iskustvo

Ovde navedite firme u kojima ste radili, period zaposlenja i radna mesta na kojima ste radili. Obavezno navedite i poslove koje ste obavljali, a koji nisu u opisu radnog mesta. Poslove, koji nisu relevantni za radno mesto na koje konkurišete, ne morate dodatno opisivati, već ih samo navedite. Kao i kod obrazovanja i ovde pišite prvo najskorije zaposlenje.

Poznavanje jezika

Navedite sve jezike koje znate i naglasite koji je Vaš nivo znanja (osnovni, srednji, odlični). Obavezno budite iskreni, jer poslodavac lako može da proveri Vaše tvrdnje.

Poznavanje rada na računaru

U ovom delu navedite sve programe koje znate da koristite. Budite realni, jer kao i jezik, poslodavac lako može da proveri Vaš nivo znanja.

Kako biste izbegli da Vaš CV deluje neozbiljno i nepregledno pridržavajte se sledećih pravila:

• Tokom pisanja CV-a uvek koristite jedan font;
  • Nemojte pisati CV samo sa velikim slovima;
  • Nemojte menjati boju slova (standardna crna je dobar izbor);
  • Nemojte previše koristiti iskošene i podvučene reči;
  • Nemojte koristiti c, dj, s i z umesto č, ć, đ, š i đ;
  • Obratite pažnju na pravopis.