Filmovi na španskom na Merlinka Festivalu 2016.

Od 8. do 14. decembra u Velikoj sali Doma omladine Beograda održa?e se osmi filmski festival „Merlinka“. Za sedam dana trajanja festivala bi?e prikazano 56 filmova, a me?u njima selektovano je ?ak devet doma?ih.

Festival pod sloganom „Reci osam“ otvori?e brazilski film „Ne zovi me sine“, nagra?ivane rediteljke Anne Muylaert, koji je osvojio nagradu „Teddy“ za najbolji igrani filma na ovogodišnjem Berlinalu. Kao i svake godine, bi?e organizovano i sve?ano otvaranje koje ?e biti inspirisano imidžom Olivera Mandi?a tokom 1980-ih godina, na kome ?e nastupati Tijana Dap?evi?, Dekadenca i Viva La Diva.

Iz bogatog programa Merlinka festivala izdvajamo svetku hit komediju „Apsolutno fantasti?ne“ koja prati fantasti?ne avanture Edine i Petsi, koje smo zavoleli u istoimenoj britanskoj seriji, dokumentarac „Zauzmi pozu“ o Madoninim igra?ima koji su je pratili tokom kontroverzne turneje „Blond Ambition“, dokumentarac „?ekaju?i Bijonse“ o avanturama grupe mladih koji mesec dana kampuju i ?ekaju da kupe karte za koncert Bijonse u Sao Paulu, francuski film „Teo i Hugo“ koji je nagra?en na Berlinalu i Film Out festivalu u San Dijegu. U okviru festivala, u nedelju 11. decembra bi?e organizovan i maraton kratkog filma koji ?e trajati od 13 ?asova do pono?i.

Ove godine Merlinka festival ?e prikazati i šest filmova na španskom jeziku.

Za Dan ljudskih prava, 10. decembra u 15 ?asova Holandska ambasada vam poklanja besplatnu projekciju filma Tranzit Havana:

Tranzit Havana (2015)

Dokumentarac
Režiser: Daniel Abma
Kuba, Holandija (Holandski, engleski, španski sa engleskim titlom)
Trajanje: 86 minuta

U Havani, transseksualke Odette, Juani i Malu ?ekaju operaciju uskla?ivanja pola koju vrše evropski hirurzi i koje organizuje predsednikova ?erka, Mariela Castro. Ona vodi seksualnu revoluciju u kombinaciji sa državnim socijalizmom. Nove mogu?nosti se suo?avaju sa starim problemima: da li ?e trans Kubanci na?i sre?u uprkos netoleranciji, siromaštvu i prostituciji?

U okviru Maratona kratkog queer filma koji ?e biti organizovan u nedelju, 11. decembra od 13 ?asova do pono?i bi?e prikazani:

Ispod kože (2016)

Kratki igrani film
Režija: Antonio Ufarte

Trajanje: 18 minuta

Nakon godina provedenih van ku?e, Duna se vra?a u svoje rodno selo kako bi ponovo uspostavila vezu sa svojim bolesnim ocem. Odmah po dolasku ono na šta nailazi jesu odbacivanje i nerazumevanje vezano za njenu transpolnost. Ona i njen ponos su ono što je ja?e i ona ?e se boriti da je prihvate takvu kakva je. Nju podržava njena komšika Rosa i ona ?e joj pomo?i da bude ponovo kraj svog oca. Glavni lik zapo?inje novi deo svog života, vra?aju?i se svojim korenima iako društveno okruženje ne prihvata njenu razli?itost. Da li ?e se ona pomiriti sa svojom prošloš?u i ocem?

Dan kada je Marty McFly otišao u budu?nost (2016)

Režija: Eli Navarro

Trajanje: 4 minuta

Bilo je jasno da 21. oktobar 2105te ne?e biti jedan od uobi?ajenih dana.

Natasha (2016)

Kratki dokumentarni
Režija:
 Javier Sobremazas
Nema?ki (Engleski, španski, urdu sa engleskim i srpskim titlom)
Trajanje: 3 minuta

Nataša je transrodna žena koja je pobegla iz Pakistana, ali je sada zaglavljena u Gr?koj i mestu Idomeni sa hiljadama izbeglica.

Kako te samo volim (2016)

Kratki film

Režija: Fernando  García-Ruiz Rubio

Trajanje: 23 minuta

Dani je kriminalac malog kalibra koji se zaljubljuje u policajku. Bio je to prizor, momenat neo?ekivanog sjaja. I iznad svega, nešto sasvim novo je Dani nikad nije bio zaljubljen. Od tog momenta samo nada da ?e opet sresti Patriciju ga održava u životu.

U utorak, 13 decembra u 21 ?as bi?e prikazan igrani film Viva:

Viva (2015)

Drama
Režiser: Paddy Breathnach
Glavne uloge: Héctor Medina, Jorge Perugorría, Luis Alberto García
Zemlja: Irska, Kuba (Španski sa engleskim i srpskim titlom)
Trajanje: 100 minuta
Nagrade: ADL Stand Up nagrada na Internacionalnom Filmskom Festivalu u Santa Barbari

Kada danas sve ima svoju cenu, koja je cena ljubavi?
Hesus radi kao šminker u trupi dreg izvo?a?a, ali sanja i o tome da sam postane izvo?a?. Kada kona?no dobije svoju šansu da iza?e na scenu iz publike se pojavljuje stranac koji ga nokautira. Ispostavlja da je to ni manje ni više Hesusov otac, bivši bokser, koji je bio odsutan preko 15 godina iz života svog sina. Kako se otac i sin bore oko svojih suprotnih o?ekivanja koja imaju jedan od drugog, Viva postaje pri?a o ljubavi u kojoj dva muškarca pokušavaju da razumeju jedan drugog i da postanu ponovo porodica.

Izvor: Merlinka Festival 2016