Erasmus plus

      Nema komentara na Erasmus plus

Erasmus plus je program Evropske unije namenjen finansiranju različitih edukativnih, kulturnih i sportskih programa sa ciljem poboljšanja kvaliteta obrazovanja. Program će trajati u periodu od 2014. do 2020. godine.

 Programom Erasmus+ objedinjena su četiri programa u kojima je Srbija učestvovala u periodu od 2007. do 2013. godine: Tempus, Erazmus Mundus, Program za celoživotno učenje i program Mladi u akciji.

Osnovna razlika između Erasmus i Erasmus+ programa jeste veći broj stipendija kao i finansiranje projekata iz oblasti sporta. Zemlje koje učestvuju u ovom programu su sve zemlje Evropske unije kao i Island, Norveška, Turska i Makedonija. Partnerske zemlje, među kojima je i Srbija, imaju ograničen izbor stipendija za razliku od programskih zemalja.

Još jedna od novina koje postoje u okviru Erasmus+ programa jeste mobilnost osoba na svim obrazovnim nivoima. Tako pored studentskih razmena, master i doktorskih studija, postoje i kursevi za usavršavanje i obuku profesora, administrativnog osoblja kao i mogućnost sticanja prakse. Prilikom realizacije programa treba imati u vidu da su fakulteti ti koji potpisuju ugovor o priznanju završenog programa. To znači da će bodovi stečeni učešćem u studentskoj razmeni biti akreditovani. U Srbiji je Erasmus+ program ostvario saradnju sa fakultetima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Erasmus+ podrazumeva dvosmernu razmenu studenata između programskih i partnerskih zemalja. Učesnici ostvaruju pravo studiranja u inostranstvu do dvanaest meseci po nivou studija. Kriterijum za odabir kandidata je prvenstveno ostvareni akademski uspeh.

Stipendija uključuje:

 • Troškove školarine
 • Mesečni džeparac. Studenti osnovnih i master studija dobijaju džeparac u iznosu od 1000 evra, dok studenti doktorskih studija dobijaju 1400 evra mesečno.
 • Pokriće troškova preseljenja, prevoza i upisa (4000 evra godišnje za studente osnovnih i master studija, odnosno 7500 evra godišnje za doktorske studije).
 • Zdravstveno osiguranje učesnika

Neophodni uslovi i dokumentacija

Treba imati u vidu da se dokumentacija razlikuje od programa do programa, te se kandidatima savetuje da se informišu o potrebnim dokumentima pre podnošenja prijave za željenu stipendiju. Najveći broj obrazovnih ustanova koje učestvuju u Erasmus+ programu postavlja sledeće uslove:

Osnovni uslov je da kandidat bude redovni student na nekom od Univerziteta u Srbiji. Student koji se prijavljuje mora imati završenu prvu godinu studija, odnosno postignutih 60 ESPB. Kandidat može biti i diplomirani student.

Potrebna dokumenta:

 • Kopija pasoša
 • Potvrda o statusu studenta
 • Transkript ocena (lista položenih ispita i postignut uspeh studenta)
 • Learning agreement (ugovor koji garantuje da će bodovi koje student stekne tokom razmene biti priznati)
 • CV
 • Pismo preporuke profesora sa matičnog fakulteta
 • Potvrda znanja engleskog jezika ili jezika koji se govori u zemlji u kojoj se vrši razmena
 • Ukoliko je kandidat diplomirani student, neophodno je da zajedno sa navedenom dokumentacijom priloži i diplomu osnovnih studija

* Pojedini dokumenti moraju biti prevedeni na engleski jezik od strane sudskog tumača. U ugovoru je uvek naznačeno koji su to dokumenti. Dokumenti se šalju u elektronskoj formi te ih treba skenirati.

Za dodatne informacije kandidat se može obratiti Kancelariji za međunarodnu saradnju Univerziteta kom pripada:

Beograd

Novi Sad

Niš

Kragujevac

Ukoliko želite da saznate više o programu Erasmus+ posetite njihovu web stranicu.

Izvor: Fondacija TEMPUS- Erasmus kancelarija u Srbiji

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *