Zakopano ogledalo – potraga za identitetom

Društvo hispanista organizuje događaj u okviru projekta Balkanski hronopiji 21. decembra u 13:15 na Filološkom fakultetu (Sala 126, prvi sprat).

12376064_975520149194700_6028080438335044930_n
Ovaj put se bavimo pitanjem identiteta i stalnom potragom za njim. U tom smislu, predstavićemo dokumentarni televizijski serijal i knjigu “El Espejo Enterrado” Karlosa Fuentesa, a zatim ćemo kroz razgovor sa gostima pokušati da odgovorimo da li je i zašto važna potraga za identitetom, kako se ona odvija u Latinskoj Americi, a kako kod nas. Upoznaćemo, analizirati i diskutovati o serijalu i knjizi, o važnosti potrage za identitetom, sa posebnim osvrtom na Latinsku Ameriku. Upitaćemo se i kakva je situacija u Srbiji po ovom pitanju i da li je i zašto važno redefinisanje kulturnog identiteta Srbije. Da li je otkopavanje ogledala oblik „subverzivnog, stvaralačkog delovanja“ kojim možemo transformisati stvarnost i sebe same?

Prisutnima će se najpre obratiti ambasador Meksika, NJ.E. Hose Evarista Ramon Šilotl, a zatim ćemo otvoriti panel diskusiju.

Panelisti:
Prof. dr Dalibor Soldatić, profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu;
Prof. dr Dejan Mihailović, redovni profesor i istraživač na Tehnološkom Institutu Monterej u gradu Meksiku;
Bojana Kovačević Petrović, asistentkinja za užu naučnu oblast Romanistika na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu i doktorantkinja Filološkog fakulteta u Beogradu.

Moderatorka: Jelena Spasojević

Epizode mini serije su na španskom jeziku uz titlove na srpskom jeziku.
Ovu aktivnost podržala je Ambasada Meksika.

Projekat Balkanski hronopiji započet je 2013. godine. Primarni cilj ovog projekta jeste da domaćoj javnosti u najširem smislu ukaže na političko, društveno, obrazovno i kulturno bogatstvo Latinske Amerike koja se pojavljuje kao moguća inspiracija u potrazi za odgovorima i na lokalne dileme. Cilj je, takođe, buđenje akademske javnosti u Srbiji i ukazivanje na važnost razvijanja kritičkog mišljenja, multidisciplinarnog pristupa u obrazovanju i aktivističkih stavova i delovanja. Želi i da doprinese širenju svesti o značaju i neophodnosti akademskog i stručnog bavljenja Latinskom Amerikom u našoj zemlji.