Nedelja posvećena Žozeu Saramagu

Нема коментара на Nedelja posvećena Žozeu Saramagu

Ove nedelje se obeležava 15 godina od kako je portugalski pisac Žoze Saramago dobio Nobelovu nagradu za književnost Free download of American drama.

Žoze Saramago je ro?en 16. oktobra 1922. godine u Azinjagi, malom mestu severoisto?no od Lisabona. Odrastao je u siromašnoj porodici mummy. Iako je išao u tehni?ku školu, slu?ajno je imao priliku da u?i portugalski i o književnosti na tom jeziku.

U toku svog života menjao je dosta poslova kako bi preživeo, a u slobodno vreme je pose?ivao biblioteke i kasnije pisao 월광소나타 다운로드. Najpre je radio kao urednik u novinama Diário de Lisboa, a književnosti se posve?uje potpuno nakon što je dobio otkaz zbog svojih politi?kih stavova koje se nije libio da izrazi.

Ženio se dva puta, prvi put 1944. oženio je  Ildu Reiš sa kojom je dobio k?er Violante 1947. Te godine je objavio i svoju prvu knjigu ,,Zemlja greha“. Razveo se 1970, a drugi put je oženio Pilar del Rio 1988. koja je prevodila njegova dela na španski jezik. Samo neka od dela po kojima je poznat su Sedam sunaca i sedam luna, Putovanje jednog slona, Jevan?elje po Isusu Hristu, Smrt i njeni hirovi, Slepilo, Putovanje kroz Portugaliju. Neka od ovih dela bila su predmet osude katoli?ke crkve zbog, po njihovom mišljenju, bogohuljenja i komunisti?kih stavova. Me?utim, to ga nije spre?ilo da godine 1995. dobije nagradu Kamoiš, a 1998. Nobelovu nagradu za književnost i tako postane prvi portuga?ski pisac koji ju je dobio.

Žože Saramago umro je 18. juna 2010. godine u Španiji. Detaljnije o njemu možete pro?itati ovde.

Ono što je za nas zanimljivo je bogati program koji nam je obezbe?en ovim povodom koji možete pogledati ispod. Po?asni gost bi?e Saramagova udovica Pilar, predsednica Zadužbine Žozea Saramaga. U zavisnosti od slobodnog vremena i interesovanja možete posetiti projekciju filma, tribine, radionicu ili izložbu.

Saramago plakat