Onlajn kursevi – Coursera

Nema komentara na Onlajn kursevi – Coursera

Coursera je onlajn platforma i kompanija koja sarađuje sa vrhunskim svetskim univerzitetima i omogućava svima da pohađaju kurseve ovih univerziteta onlajn i besplatno. Cilj ove organizacije je da pruži kvalitetno obrazovanje koje je svima dostupno. Ovakav vid učenja omogućava sticanje znanja od najboljih svetskih stručnjaka, učestvovanje u interaktivnim vežbama, a da pritom sami birate mesto, vreme i dužinu trajanja kursa.

Na ovaj način možete pristupiti materijalima za učenje sa 62 univerziteta širom Amerike, Australije, Kanade, a u poslednje vreme pridružuje se sve više univerziteta iz Evrope i Azije. Listu univerziteta možete pronaći ovde https://www.coursera.org/universities. Recimo, za studente španskog mogli bi biti korisni programi univerziteta u Barseloni (Universitat Autònoma de Barcelona) ili Meksiku (Universidad Nacional Autónoma de México).

Courser-u su osnovali Endru Ng i Dafne Koler, profesori sa Stenforda koji su pokrenuli tu platformu nakon što su prošle jeseni podučavali kompjuterske nauke onlajn, što je privuklo više od 100.000 studenata. Trenutno je aktivno 2.721.039 korisnika, a ovaj broj se uvećava svakog minuta.

Kursevi obično sadrže kratke video lekcije, nakon kojih kreće ispitivanje studenata o onome što su upravo učili. Većinu matematičkih i naučnih ispita može da ocenjuje kompjuter, dok studenti sami procenjuju pismene zadatke iz društvenih kurseva. Ovakva predavanja traju između nekoliko nedelja i meseci, a studenti mogu da oforme i grupe za diskusiju i da pomažu jedni drugima. Na kraju kursa dobija se sertifikat koji nema vrednost standardnog sertifikata sa fakulteta, ali može da posluži kao dodatak CV-ju i dokaz da ste pohađali kurs.

Materijali za učenje su dostupni najviše na engleskom jeziku, mada postoje i kursevi na španskom, francuskom, kineskom i italijanskom. Kursevi se bave temama iz velikog broja oblasti: Arts, Biology & Life Sciences, Business & Management, CS: Artificial Intelligence, CS: Software Engineering, CS: Systems & Security, CS: Theory, Economics & Finance, Education, Engineering, Food and Nutrition, Health & Society, Humanities, Information, Tech, and Design, Law, Mathematics, Medicine, Music, Film, and Audio, Physical & Earth Sciences, Social Sciences, Statistics and Data Analysis.

Nakon što napravite svoj nalog na Coursera veb stranici, možete pohađati bilo koji od ponuđenih kurseva, a sva obaveštenja ćete dobijati na svoju imejl adresu.

Ovakav način učenja je sve popularniji i postoji još dosta programa koji pružaju  mogućnost za promovisanje obrazovanja bez granica. Upravo na stranici Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ možete pronaći opšte informacije o onlajn kursevima (massive open online courses) koji su trenutno aktuelni i da bolje upoznate ovaj fenomen koji je sve popularniji u svetu obrazovanja.