Onlajn kursevi – Coursera

Nema komentara na Onlajn kursevi – Coursera

Coursera je onlajn platforma i kompanija koja sara?uje sa vrhunskim svetskim univerzitetima i omogu?ava svima da poha?aju kurseve ovih univerziteta onlajn i besplatno. Cilj ove organizacije je da pruži kvalitetno obrazovanje koje je svima dostupno. Ovakav vid u?enja omogu?ava sticanje znanja od najboljih svetskih stru?njaka, u?estvovanje u interaktivnim vežbama, a da pritom sami birate mesto, vreme i dužinu trajanja kursa.

Na ovaj na?in možete pristupiti materijalima za u?enje sa 62 univerziteta širom Amerike, Australije, Kanade, a u poslednje vreme pridružuje se sve više univerziteta iz Evrope i Azije. Listu univerziteta možete prona?i ovde https://www.coursera.org/universities. Recimo, za studente španskog mogli bi biti korisni programi univerziteta u Barseloni (Universitat Autònoma de Barcelona) ili Meksiku (Universidad Nacional Autónoma de México).

Courser-u su osnovali Endru Ng i Dafne Koler, profesori sa Stenforda koji su pokrenuli tu platformu nakon što su prošle jeseni podu?avali kompjuterske nauke onlajn, što je privuklo više od 100.000 studenata. Trenutno je aktivno 2.721.039 korisnika, a ovaj broj se uve?ava svakog minuta.

Kursevi obi?no sadrže kratke video lekcije, nakon kojih kre?e ispitivanje studenata o onome što su upravo u?ili. Ve?inu matemati?kih i nau?nih ispita može da ocenjuje kompjuter, dok studenti sami procenjuju pismene zadatke iz društvenih kurseva. Ovakva predavanja traju izme?u nekoliko nedelja i meseci, a studenti mogu da oforme i grupe za diskusiju i da pomažu jedni drugima. Na kraju kursa dobija se sertifikat koji nema vrednost standardnog sertifikata sa fakulteta, ali može da posluži kao dodatak CV-ju i dokaz da ste poha?ali kurs.

Materijali za u?enje su dostupni najviše na engleskom jeziku, mada postoje i kursevi na španskom, francuskom, kineskom i italijanskom. Kursevi se bave temama iz velikog broja oblasti: Arts, Biology & Life Sciences, Business & Management, CS: Artificial Intelligence, CS: Software Engineering, CS: Systems & Security, CS: Theory, Economics & Finance, Education, Engineering, Food and Nutrition, Health & Society, Humanities, Information, Tech, and Design, Law, Mathematics, Medicine, Music, Film, and Audio, Physical & Earth Sciences, Social Sciences, Statistics and Data Analysis.

Nakon što napravite svoj nalog na Coursera veb stranici, možete poha?ati bilo koji od ponu?enih kurseva, a sva obaveštenja ?ete dobijati na svoju imejl adresu.

Ovakav na?in u?enja je sve popularniji i postoji još dosta programa koji pružaju  mogu?nost za promovisanje obrazovanja bez granica. Upravo na stranici Univerzitetske biblioteke „Svetozar Markovi?“ možete prona?i opšte informacije o onlajn kursevima (massive open online courses) koji su trenutno aktuelni i da bolje upoznate ovaj fenomen koji je sve popularniji u svetu obrazovanja.