Luis Bunjuel (1900 – 1983)

Нема коментара на Luis Bunjuel (1900 – 1983)

Luis Bunjuel bio je jedan od najpoznatijih španskih režisera 소프트웨어 키보드 다운로드. Veliki deo svojih dela napravio je u Meksiku i Francuskoj. Ro?en je u Kalandi, Teruel, u španskoj oblasti Aragon. Imao je strogo jezuitsko obrazovanje, posle ?ega se upisao na Univerzitet u Madridu Seattle download. Dok je strudirao na madridskom univerzitetu postao je veoma blizak prijatelj sa slikarem Salvadorom Dalijem i pesnikom Federikom Garsijom Lorkom. Najpre studirao prirodne nauke i agronomiju, zatim inžinjering na univerzitetu, da bi se kasnije prebacio na filozofiju cyanogenmod. Nakon smrti njegovog oca odlu?uje da napusti Španiju, nalazi posao u Francuskoj kao pomo?nik reditelja Žan Epstina u filmu La Sirène des Tropiques, da bi posle toga, zajedno sa Salvadorom Dalijem napisao scenario i zatim snimio kratki film Un chien andalou (Andaluzijski pas, 1929). luis-bunuel

Slede?i film,  La edad de oro (Zlatno doba)  delimi?no zasnovan na 120 dana Sodome, Markiz de Sadova zapo?et je kao njegova nova saradnja sa Dalijem, ali je postao Bunjuelov samostalni projekat zahvaljuju?i njihovom me?usobnom razlazu 마션 이북 다운로드. Film La edad de oro trebalo je da predstavlja napad na katolicizam. Stvorio je ?ak još i ve?i skandal od Un chien andalou . Desni?arska štampa kritikovala je ovaj film i policija je stavila zabranu na njegovo prikazivanje koja je trajala pedeset godina hrd-net 행정지원시스템 다운로드.

Bunjuel se vra?a u Španiju i snima film pod nazivom Las Hurdes: Tierra Sin Pan (Zemlja bez hleba, 1933), dokumentarni film o životu seljaka 전기뱀장어 다운로드. To je bilo u vreme kada je Francisko Franko polako osvajao vlast u Španiji. Godine 1936, zapo?eo je Španski gra?anski rat. Vremena su se brzo menjala i Bunjuel je uvideo da nekome sa njegovim politi?kim i umetni?kim senzibilitetom više nije mesto u fašisti?koj Španiji 버츄얼디제이 다운로드.

Bunjuel umire u Meksiku od posledica sr?anog udara prouzrokovanih rakom.