97 godina od smrti Rubena Daria

Нема коментара на 97 godina od smrti Rubena Daria

Ruben Dario (Rubén Darío) je pesnik iz Nikaragve, ujedno i otac modernizma u Španiji. Ro?en je 18, januara 1867. godine u Matagalpi u Nikaragvi, u staroj porodici Dario. Igrom slu?aja, odgajili su ga stric i strina njegove majke, za koje je dugo mislio da su mu zapravo roditelji Head Soccer Donberg edition download. Nakon finansijske krize koju je proživela porodica, Dario je bio upu?en na zanat i jezuitske redove.

Kao jako mlad je po?eo da piše i ve? sa trinaest godina je njegova pesma objavljena u ?asopisu El Termometro gde su ga okarakaterisali kao ‘dete-pesnika’. Ubrzo se seli u Managvu, gde su politi?ari razmišljali da ga kao tako talentovanog pošalju na školovanje u Španiju, me?utim on ostaje u Managvi cma. Sa 15 godina zaljubio se u jedanaestogodišnju devoj?icu Rosario Emelinu Muriljo, koju je hteo i da oženi ali je na nagovor drugova odustao i otišao u El Salvador (1882).

U El Salvadoru se prvi put sre?e sa aleksandrincem koji pokušava da uklopi u svoju poeziju. Nakon što se zarazio malim boginjama, a i imao je nekoliko neprilika, odlu?io je da se vrati u Managvu gde je dobio posao u Nacionalnoj  biblioteci i nastavio svoju vezu sa Rosario 윈도우 10 업데이트 수동 다운로드. Nastavlja da ekspermientiše u poeziji i pokušava da objavi knjigu. To ?e ipak sa?ekati do 1888. kada je objavljena Primeras notas.Nezadovoljan životom, odlazi u ?ile. Tu sklapa nova prijateljstva ali i trpi odre?ena poniženja od strane aristokratije zbog manjka manira i boje  kože.

Ipak, u novinama objavljuje zbirku Azul koju u Španiji ?ita i hvali Huan Valera 살다가 다운로드. Posle    toga po?inje da putuje po Centralnoj Americi, ženi se ali mu žena brzo umire, tako  da se ponovo ženi, i zajedno sa ženom putuje. U me?uvremenu se rodio i njegov sin Rubén Darío Contreras.

Ruben dobija poziv da ode u Španiju poslovno, i na tom putu upoznaje Huana Valeru, Menendes Pelaja, Emiliju Pardo Basan, Salvadora Ruedu scipy. Po povratku u Managvu žena mu umire 1893. To ga navodi da obnovi vezu sa Rosario, ?ija porodica zahteva od njega da se oženi njome. Odlazi u Argentinu gde se odaje alkoholu i izdaje dve knjige Los raros i Prosas profanas y otros poemas. Španski list La Nación otvara konkurs za dopisnika iz Nikaragve i Ruben odlazi u Barselonu 1898. Tu je izdao knjigu o Španskom porazu od strane Amerike, i gubitku kolonija España Contemporánea 시벨리우스 8 다운로드. Crónicas y retratos literarios. Mladi modernisti u Španiji jako cene Daria, i on sve više postaje njihov prvi ?ovek.

Upoznaje Fransisku San?es del Poso, koja ?e biti sa njim do njegovih poslednjih dana. Ruben putuje u Paris, i u tom periodu se ra?a njegova ?erka sa Fransiskom. Ona ostavlja dete da bi se našla s njim, i dete umire kod babe i dede od malih boginja 한글 타자연습 다운로드. Dario dobija mesto konzula Nikaragve, što ga dalje tera da putuje po Evropi. Dobija i drugo dete, koje tako?e ubrzo umire. 1905. u Madridu objavljuje knjigu poezije Cantos de vida y esperanza, los cisnes y otros poemas. Zatim po?inje i roman La Isla de Oro  koji nije završio. Kako je i dalje bio oženjen sa Rosario, odlu?io je da se razvede. Me?utim Rosario se pojavila u Fancuskoj gde je u to vreme živeo sa Fransiskom i tražila kompenzaciju koju Dario nije želeo da da 냥장콘 다운로드. To ih dovodi na sud u Nikaragvi. Nije uspeo da dobije razvod, a pošto nije dobio ni svoje konzulske plate nije mogao da se vrati u Paris. Nekoliko meseci proveo je pokušavaju?i da na?e novac za povratak. Uspeo je da se vrati u politi?ke krugove i kao ?lan delegacije Nikaragve odlazi u Meksiko,pa u Havanu. Tamo, u alkoholisanom stanju, pokušava da izvrši samoubistvo 다빈치코드 다운로드. Njegova putovanja se nastavljaju, vra?a se u Evropu, i tek 1914, je ponovo u Barseloni. Tu objavljuje poeziju Canto a la Argentina y otros poemas. Posle još par putovanja odlazi u Pariz gde piše, ali ve? sa ozbiljnim problemima sa alkoholom i halucinacijama izazvanim od pi?a. Postaje opsednut idejom smrti. Umro je 6. februara 1916. godine u Leonu u Nikaragvi Windows 10 32bit.