93 godine od smrti Benita Peresa Galdosa

Нема коментара на 93 godine od smrti Benita Peresa Galdosa

Zasigurno najbolji pisac realisti?nih romana u devetnaestom veku i jedan od najve?ih španskih pisaca ikada je upravo Benito Peres Galdos (Benito Pérez Galdós) Ftp batch download. Bio je ?lan Španske kraljevske akademije, a njegova dela su preto?ena i u filmove koje potpisuju i režiseri poput Luisa Bunjuela.

Njegov stil se odlikuje jednostavnim narodnim jezikom, humoristi?nim prikazima i realisti?kim opisima youtube search. Bio je nominovan za Nobelovu nagradu za književnost 1912. godine, ali njegovi politi?ki protivnici su uticali na to da je ne dobije.

Galdos je ro?en 10 Note4 app. maja 1843. godine kao deseto dete, i detinjstvo je proveo u rodnom mestu, Gran Kanariji. Završio je srednju umetni?ku školu, a onda su njegovi roditelji odlu?ili da ga pošalju na studije prava u Madridu. Po završetku studija po?eo je da piše za novine Nacija (La Nación). Jako se zainteresovao za dela ?arlsa Dikensa i Balzaka, a nastavlja da se bavi žurnalistikom sve do izdavanja svog prvog romana La Fontana de Oro 1870. godine. Jedno od svojih najve?ih dela objavio je 1876. To je roman Doña Perfecta u kome govori protiv tadašnje ideologije. Nedugo zatim, po?eo je da radi na novom projektu pod nazivom Episodios Nacionales, koji je trebalo da sadrži istorijske romane o periodu od 1805. do njegovog doba. Epizode su podeljene na ?etiri dela, hronološki. Prvi deo Trafalgar izašao je 1893. a poslednji, Cánovas 1912. U me?uvremenu izašli su i njegovi ostali romani, ?iji je broj prili?no impresivan, a umetni?ka vrednost neosporiva (Fotunata y Jacinta, Misericordia, La desheredada). Pored romana, napisao je i izvestan broj dramskih dela, podjednako dobrih i cenjenih.

Kasniji deo svog života posvetio je pored pisanja i politici. Naime, celog života se izjašnjavao kao protivnik konzervativizma, i u jednom periodu je ?ak bio u marksisti?kim krugovima. Me?utim, ubrzo se razo?arao u to što su svi njegovi politi?ku saradnici kao krajnji cilj imali li?nu korist, a ne opšte dobro. Starost je zatim donela još jedan problem –slepilo, što ga je primoralo da svoja naredna dela diktira a ne zapisuje. Umro je u 76. godini, 4. januara 1920. Ubrzo posle smrti je u najpoznatijem parku u Madridu, Parque del Retiro postavljena je statua u njegovu ?ast.

Na ovom snimku možete pogledati ekranizaciju Galdosovog dela Misericordia