Karlos Gardel

Нема коментара на Karlos Gardel

Karlos Gardel, jedno od najreprezentativnijih imena argentinskog tanga, bez sumnje je ostavio neizbrisiv pe?at na polju ove muzike kako u Argentini, tako i na svetskom nivou 모바일 웹 파일 다운로드.

Veliku kontroverzu i dalje predstavlja mesto i godina njegovog ro?enja, za koje postoje dve teorije: jedna tvrdi da je ro?en u Tuluzu (Francuska) 1890 6 시 내고향 다운로드. godine, dok druga navodi mesto Takuarembo (Urugvaj), a za godinu uzima 1887. Ipak, ono što se sa sigurnoš?u zna je da je vec od ranog detinjstva živeo u Buenos Ajresu, stekao argentinsko državljanstvo, i u ovoj zemlji stasao kao umetnik i svetski poznato ime tanga Tepps ejection problem.

Gardelovo pravo ime je Charles Romuald Gardès, ali kako on navodi, zbog svoje profesije se uvek predstavljao kao Carlos Gardel, imenom pod kojim je i bio poznat širim krugovima i ostao zapam?en u istoriji. Imao je brojne nadimke poput El Zorzal Criollo, El Morocho del Abasto, El Mago, El Rey del Tango. Bavio se komponovanjem, pevanjem i glumom. Njegove peva?ke po?etke obeležio je duo sa Hose Racanom, poznatijim kao El Oriental, sa kojim je nastupao i održao dugogodišnju saradnju. Godine 1917. izvode?i kompoziciju Mi noche triste, Gardel je postao prvi zvani?ni peva? tanga, imaju?i u vidu to da je tango do tada bio samo instrumentalna muzika. Neke od njegovih najpoznatijih kompozicija su: Sos Mi Tirador Plateado , Melodía de arrabal, Mi Buenos Aires querido i dr. Paralelno sa svojim peva?kom karijerom, angažovao se i kao glumac, premijerno se pojavljuju?i u nemom filmu Flor de durazno. Nastupao je po raznim gradovima, kako ameri?kog kontinenta tako i u Evropi, što je doprinelo njegovoj velikoj slavi i popularnosti.

Nažalost, prili?no mlad je poginuo u avionskoj nesre?i u Kolumbiji 1935.god, ostavljaju?i ožaloš?ene brojne obožavaoce. Ipak lik i delo ovog izuzetnog umetnika, svakako su ostali zapam?eni, a posebno njegov doprinos Argentini i njenoj naj?uvenijoj muzici tangu.
Zanimljivo je da se Nacionalni dan tanga (Día Nacional del Tango) proslavlja baš 11.decembra, na dan kada su ro?ena dva velikana tanga: Hulio de Karo i Karlos Gardel.

Snimak o Gardelovom životu: