29 godina od smrti Žana Miroa

Нема коментара на 29 godina od smrti Žana Miroa

Žan Miro i Fara (Joan Miró y Ferrà) je španski slikar nadrealizma, jedan od vode?ih predstavnika ovog pravca 지워져도 괜찮아 다운로드. Ro?en je u Barseloni 20. aprila 1893. Tamo je i odrastao. U Parizu, gde je proveo deo života, je i postao ?lan grupe nadrealista, nakon što je upoznao Pikasov rad 쿼리 분석기 다운로드.

Zanimljivo je da dugo nije želeo da postane deo nijedne grupe, kako bi mogao da eksperimentiše sa stilovima i pravcima 유니티 웹 플레이어 다운로드. Veliki uticaj na njegov rad imaju fovizam, kubizam i ekspresionizam. Osim što se bavio slikarstvom, poznat je i kao autor velikog broja tapiserija, skulptura, grafika i murala. Na primer, jedna od njegovih tapiserija je dugo bila izložena u jednoj od zgrada Svetskog trgovinskog centra koji je srušen 11. septembra 2001.Ta tapiserija se smatra jednim od najvrednijih umetni?kih dela koji su tada uništeni.

Miroov rad je upe?atljiv i originalan zbog maštovitog odnosa geometrijskih oblika, obilja boja, apstraktne i izvrnute realnosti. Jednom prilikom je rekao da je inspiraciju uglavnom pronalazio kada legne da spava. Naime, pošto dugo ne bi mogao da zaspi, gledao bi po sobi, i tu, u mraku, na zidovima, bi uvi?ao razne oblike i i boje, koje je proizvodila uli?na svetlost.

U Barseloni, na Monžuiku, se nalazi njegov muzej (Fundació Joan Miró), gde je izložena ve?ina njegovih dela. Otvoren je 1975. godine, a ideja za to se rodila nakon njegove prve izložbe u rodnom gradu, 1968. U Barseloni se nalazi i park posve?en ovom slikaru, gde se mogu videti neke od njegovih skulptura. Miroova dela su izložena i u drugim svetskim gradovima, kao što su na primer: ?ikago, Tokio, Madrid, Pariz, Osaka, Ludvigšafen i drugi.

Dela koja su ga proslavila su: slike– Farma, Puž, žena, cvet i zvezda, Sazvež?e: bu?enje dok svi?e, Arlekinski karneval, Portret španske balerine; skulpture- Žena i ptica, Mis ?ikaga, Sat na vetar..

Umro je 25. decembra 1983. godine od bolesti srca u Palma de Majorki.