Objavljeni su rezultati istraživanja „Rangiranje fakulteta 2012.“

U istraživanju, koje je organizovala iSerbia, 2839 studenata ocenilo je kvalitet studija na 65 fakulteta u Srbiji.

Filološki fakultet je 27. na ukupnoj rang-listi, za jedno mesto ispred Fakulteta dramskih umetnosti i iza Fakulteta za kulturu i medije, a daleko iza Filozofskog fakulteta koji se nalazi na 10. mestu. Fakultet organizacionih nauka je najbolji po mišljenju studenata.

Kada se ima u vidu kvalitet studijskog programa, tu smo prošli znatno bolje – zauzimamo 11. poziciju. FON je i u toj kategoriji prvi, a Filozofski zauzima drugu poziciju.

U preostalim kategorijama Fakultet je dobio još lošije ocene: odnos prema studentima – 31. mesto; infrastruktura – 37. pozicija. Najgore smo prošli kada se imaju u vidu van-nastavne aktivnosti, zauzimamo tek 41. mesto.

Podatak koji je, možda, zna?ajniji od svih prethodno navedenih govori da bi ?ak 41% studenata sada upisao drugi fakultet da je u mogu?nosti.

Istraživanje, me?utim, moramo uzeti sa rezervom jer u?estvovao mali broj studenata i nema podataka o tome koji deo tog broja ?ine studenti Filološkog. Ipak, neki podaci potvr?uju ono što je svima poznato: loša ocena studentske službe, nedostatak prakse, nezadovoljstvo rasporedom, loša ocena za opravdanost visine školarine.

Da li ?e, i u kojoj meri, uprava Fakulteta uzeti rezultate istraživanja u obzir pri strateškom planiranju za naredni period, ostaje da vidimo.

Pogledajte rezultate celog istraživanja na ovoj stranici.