Antonio Gaudi

Нема коментара на Antonio Gaudi

Bio je ?uveni španski i katalonski arhitekta Download the cia file. Studirao je arhitekturu na Višoj tehni?koj školi arhitekture. Zbog nedostatka novca, uporedo sa studiranjem, bavio se tehni?kim crtanjem i dizajniranjem nameštaja 손오순 고도리 다운로드. Diplomirao je u 26-oj godini. Na po?etku svoje karijere bavio se dizajnom interijera.

Svoj stil gradi kroz sintezu srednjevekovnih stilova, oblika iz prirode i inovativnih struja evrposke arhitekture 2015 년 새해 카드. Smatra da je arhitektura jedinstvo dekorativnih umetnosti i industrijskog dizajna.

Prva Gaudijeva dela odlikuju se neogotskim elementima. Mecenstvo porodice Guelj omogu?uje mu neograni?eno eksperimentisanje sa stilovima i materijalima. Rezultat saradnje izmedju porodice Guelj i Gaudija je Park Guelj (El parque Guell) iz 1900. godine. On predstavlja kompleks stambenih objekata i dvorišta u predgra?u Barselone. Koristio se višebojnom keramikom i dekoracijom karakteristi?nom za islamsku umetnost.

U ure?enju gradskih ku?a Batljo i Mila, Gaudi ruši ustaljene arhitektonske manire. Ku?a Batljo je izgra?ena od kerami?kih plo?ica sa gvozdenom ogradom dok drugu rekonstruiše raznim materijalima. Dominira kamen i otuda joj i drugi naziv La pedrera.

Gaudijevo najpoznatije, ali nedovršeno delo, je Sveta porodica (Sagrada familia). Crkva je plod Gaudijeve intimne religioznosti i spoj razli?itih graditeljskih tradicija i materijala.

Gaudija je 7. juna 1926. godine pregazio tramvaj. Zbog zapuštenog izgleda i praznih dzepova taksisti su odbijali da ga prevezu u bolnicu boje?i se da ne?e da im plati. Niko ga nije prepoznao dok ga prijatelji narednog dana nisu pronašli u bolnici za siromašne. Kada su mu ponudili da ga premeste u bolju bolnicu, on je to odbio i dva dana nakon toga, 10. juna, umire.